Využití oxidu uhličitého (CO2) při pěstování.

V tomto článku se zaměříme na CO2 (oxid uhličitý). CO2 je plyn, který nemá barvu, zápach ani chuť. V naší atmosféře je zastoupený v 0,040% (412,5ppm). Zelené rostliny dýchají přes den CO2 a vypouští O2 (kyslík), v noci potřebují zase více kyslíku. Pokud kytky pěstujeme v interiéru či stanu je vždy lepší přidávat extra CO2, jelikož ho nemusí být uvnitř dostatek. Například při poklesu CO2 na 150ppm se může růst zpomalit až o 30-40%. Naopak při zvýšení koncentrace na 500ppm porostou rostliny o cca 20% rychleji a při koncentraci 1000ppm až o 50% rychleji. 1000ppm je také maximální doporučená koncentrace. Také nezapomínejme na to že čím více mají rostliny světla tím více CO2 spotřebují. Pozor CO2 a světlo spolu velice souvisí, pokud rostliny nemají dostatek CO2 zpomaluje se jejich růst a snižuje se efektivita lamp. Nyní se pojďme lépe seznámit s tím jak měřit a přidávat CO2.

Měření:

V našem obchodě máme pro zákazníky připravené dva monitory CO2.

Mini CO2 Monitor: Jedná se jednoduché zařízení které nám zvládne změřit koncentraci CO2 a teplotu. Zařízení musí být stále připojeno k síti. 

Sturm CO2 Monitor: Novější monitor CO2. Tento CO2 monitor má vlastní baterii, tudíž nemusí být stále v síti. Tento monitor měří CO2, teplotu a nově také vlhkost. 

 

CO2 koncentráty

V našem obchodě máme různé CO2 produkty. Od tablet a sáčků až po elektronické dávkovače.

CO2 Tabs no MercyJedná se o tablety které se přidávají do vody. Tablety se do cca 6 hodin rozpustí a vyživý vaše rostliny. Výrobce doporučuje jednu tabletu na 100 litrů.

CO2 Tablety GIBTyto tablety s pomalím rozpouštěním a silnou koncentrací jsou velice účinné. Můžeme je použít v jakémkoliv systému. Jedna tableta nám vystačí na 50 litrů vody.

Smart CO2 Grower sáček: Nejlevnější CO2 na trhu. Sáček je plněn mycelii (houby), které spotřebovávají kyslík a vylučují CO2. Jeden sáček nám vystačí na 5-15m2 a vydrží cca 4 měsíce.

CO2 bag generátor ExHale 4/6 rostlin: Postupně uvolňuje CO2 do ovzduší. Tento sáček je doporučený do prostoru 1,2m2 anebo pro 4-6 rostlin. Sáček nám vydrží cca 6 měsíců.

Airbomz MAXI CO2: Tento dávkovač CO2 s náplní je jedním z nejlepších. Dávkuje CO2 podle vašeho nastavení. Tato náplň nám vydrží až 30 dní a hodí se do stanu 120x120. 

Používáme ověření věku Adulto