Volba svítidel pro indoor pěstování

Při pěstování pod umělým světlem je jeho výběr jedním z nejdůležitějších bodů. Velikost a tvar ovlivňuje to, jak rovnoměrně bude světlo distribuováno k rostlinám. Světlo musí být co nejvíce vyrovnané. 

 

Tipy reflektorů

 

   Ať už pěstujeme pod halogenovou nebo sodíkovou výbojkou můžeme distribuci světla po pěstební ploše ovlivnit volbu reflektorů. Na trhu se jich pohybuje spousta, ale my si je rozdělíme do hlavních 3 skupin. První skupinou jsou pevné reflektory s neměnným tvarem, druhou skupinou jsou ohebné reflektory s nastavitelným úhlem odrazu světla a třetí průmyslové reflektory. U pevných reflektorů se neměnným tvarem, se dá ovlivnit pouze to, jaká bude vzdálenost reflektorů od rostliny. Některé modely mají chlazení, proto můžou být zavěšené blíže u rostlin. Ohebné reflektory jako například Adjust-a-wing nám umožňují reagovat na velikost osvětlené plochy a na aktuální stav pěstebního prostoru.  Pokud chceme osvětlit větší prostor, necháme křídla co nejvíce rozevřená. Pokud máme malý prostor, nebo chceme dostat světlo ke spodní části rostlin, křídla co nejvíce uzavřeme. U kvalitnějších ohebných reflektorů můžeme dokonce měnit vzdálenost mezi výbojkou a reflektorem. Tím společně s nastavením ohybu křídel, můžeme nastavit distribuci světla rovnoměrněji. Průmyslové reflektory jako například Gavita nebo ePapillon jsou určené převážně pro velké pěstírny, kde může být často využíváno i sluneční světlo. V nich je totiž umělé světlo jen jako doplněk.  Důvodem proč jsou průmyslové reflektory menší je ten, aby nevrhaly stín v období, kdy je hlavní zdroj světla sluneční svit.

    Dá se říct, že všude tam kde je hlavní zdroj světla umělé osvětlení, se vyplatí použít co největší reflektor. Čím věší reflektor, tím menší rozdíl světla v prostřední a krajní části pěstírny. Ať už totiž použijeme jakýkoliv tvar reflektoru, vždy bude ve středu přímo pod výbojkou větší intenzita světla než na kraji. Dá se sice použít difuzér, který se instaluje přímo pod výbojku a pomáhá rozptýlit světlo do stran, ale k úplnému vyrovnání nikdy nedojde.          Zlepšit se to dá taky pořízením silnější výbojky. Pokud pořídíme silnější výbojku, nesmíme taky zapomenout na teplotu. Čím silnější výbojka, tím vyšší teplotu ze sebe vydá, což by mohly vzniknout tzv. hot spoty, tedy místa, kde je v důsledku vyšší koncentrace světla i vysoká teplota. Hot spotům se dá zamezit neustálým prouděním vzduchu v pěstírně. Nicméně optimální kombinací předřadníku, výbojky a reflektoru dosáhneme rovnoměrného a dostatečně intenzivního osvětlení. 

 

Osvětlení malého prostoru

 

   Pro osvětlení plochy 1-1,5 m2 máme několik možností. Nejlépe vychází sodíkové výbojky s výkonem 600-1000W nebo LED moduly s výkonem 300-700W. U sodíkových výbojek je důležité použít kvalitní elektronický předřadník, se kterým získáme až o 29% více světla ve srovnání s magnetickým levným předřadníkem. Větší nebo průmyslové reflektory napomáhají k rovnoměrnému rozptylu světla. Pro osvětlení dané plochy i 400W sodíkové výbojky, nicméně v praxi se ukázalo požití silnější výbojky jako efektivnější.

 

 

LED svítidla

 

   LED svítidla žádné reflektory nepotřebují, protože diody jsou v modulu usazeny tak, aby svítily směrem dolů v co nejvýhodnějším úhlu, například 60°, 80°, 150° atp. O tom, jak bude světlo rozptýleno rozhoduje tvar modulu a rozložení diod. Nejvíce se osvědčuje podlouhlý tvar modulu, nežli použití jednoho modulu umístěného ve středu nad pěstební plochou. Lepší je si vybrat delší led osvětlení, bude svítit více na krajích pěstební místnosti. Při volbě LED modulu se soustřeďme spíše na ty, které mají pasivní chlazení nebo chlazení vodou. Pasivní chlazení vyjde vždy levněji a provoz je tichý. Na trhu lze najít řadu typů, kde pasivní chlazení není dostatečné. Pasivně chlazené moduly jsou tou nejlepší volbou, protože se v nich nemá co pokazit. Je ale nutné nakupovat od ověřených výrobců. Některé led osvětlení také mírně topí, což u ledek v zimním období je také důležité. Značka led osvětlení, které topí (trochu více ohřívá vzduch oproti jiným druhům led osvětlení) je například Greenception GC-16 512 W.

Používáme ověření věku Adulto