Nedostatek živin v rostlině

Nedostatek živin v rostlinách

 

   Ne každý Živný roztok na trhu dnes bude schopen pokrýt všechny pěstitelské požadavky, pokud jde o úplnost živin. Doporučujeme najít nutriční vzorec, který má co nejširší škálu základních živin. Nejlepší by bylo, kdyby jste zakoupily živiny pro fázi zakořenění, růstu a kvetení. I když se vám to může zdát přehnané, ve skutečnosti není. Při klíčení semene nebo zakořenění doporučujeme pořídit hormonové doplňky, které můžou urychlit růst kořenů což zajistí velkou a silnou rostlinu, která vám přinese kvalitní výnos. Každé semínko které tvoří kořínek v něm má dostatek stopových prvků, které vydrží až do středního věku. Následně se do živného roztoku musí zavést stopové prvky, aby byla rostlina zdravá. Pokud rostlina začíná od klonu doporučuje se, aby se stopové prvky zvedli v raném stadiu, při kterém se tvoří kořeny a stopové prvky jsou nezbytně nutné pro budoucí růst.

 01

Rootbastic - kořenový stimulátor  1

   Nejběžnější složka, která rostlinám chybí, je dusík. Je to proto, že rychle rostoucí rostliny potřebují velké množství dusíku. Dusík je jediný opravdu zásadním prvkem pro zajištění zdravé tvorby zelené hmoty. Nedostatečné množství dusíku poznáte tak, že listy žloutnou a stonek je nezdravě červený. Přidáním dusíku stav napravíte za jeden, až dva dny kdy se obsah dusíku dostane na vyšší úroveň. Pokud je list celý žlutý je nejlepšího oříznout aby rostlina nevyčerpávala energii ve snaze ho napravit. Pokud je žlutá část listu velká pouze jako jeden nebo dva prsty, odstřihněte pouze žluté části a zelené části nechte dál na rostlině.

02

Málo dusíku

   Dalším prvkem, který musíme sledovat, je fosfor. Jeho nedostatek je jeden z problémů s živinami, které vaše rostlina postihne. Nejdřív budou rostlině červenat stonky a deformovat se listy. Může se ale stát, že některé listy budou příliš zelené. Zkuste nejdříve porovnat vytvořený list s novým listem, to vám pomůže tento nedostatek rozpoznat. Žluté listy odstraňte.

03

Málo fosforu

   Mezi další problémy, na které můžete narazit, je nedostatek draslíku. Tento nedostatek můžeme také identifikovat jako nedostatek fosforu. Rozdíl mezi nimi poznáte tak, že se listy začnou otáčet pod sebe. Den nebo dva po zvýšení množství draslíku zaznamenáte snížení množství jednoho nebo dvou denního žloutnutí listů.

04

Málo draslíku

   Pokud si všimnete kulatý žlutých skvrn, problém je nedostatek vápníku. Pro běžnou chorobu použijte jednu čajovou lžíci dolomitického vápna na litr vody. Pokud si téhle chyby všimnete včas, nebudete muset odstřihnout spodní listy. Pokud si nevšimnete včas a v listech se už vytvoří otvory, budete muset postižené listy zastřihnout. Pro odstranění žlutých ploch můžeme použít děrovačku na papír. Je to proto, že nažloutlé oblasti mohou hnít a zpomalit vývoj rostliny. 

05

Málo vápníku

Jeden z největších závažnějších nedostatku je nedostatek síry. Zjistíte ho tak, že má rostlina podivně zažloutlé listy. Vypadá jako by byl průhledné, ale uvnitř poloprůhledné vrstvy je žlutá část. Dejte listu 2% Epsomskou sůl do litru vody. Pokud tento problém zachytneme včas, rostlinu neovlivní. Pokud však zůstane příliš dlouho neřešen, list zemře. 

06

Málo síry

   Pokud jsou listy bílé a žíly uvnitř tmavé musíme zajistit přísun hořčíku. Takhle potíž se vyskytuje především ve fázi růstu, ale snadno se napraví jednoduchým zvýšením obsahu hořčíku v roztoku živin. Pokud je v živném roztoku příliš mnoho hořčíku, vrchní listy začnou růst nažloutlé a odumírají. Pokud se tak stane, stačí, když do roztoku přidáme mangan. 

07

Málo hořčíku

I když je železo považováno za stopový prvek, rostlině, která nemá dostatek železa, její listy jsou bílé a žilky v nich tmavé. Pokud proti tomu chcete bojovat, přidej to do vašeho živného roztoku kvalitní roztok stopových prvků. Železo se totiž nejčastěji kombinuje s ostatními složkami živného roztoku. 

08

Málo železa

   Pokud se nám zdá, že nově vyrostené listy jsou slizké, nebo vypadají jako spálené, má rostlina nedostatek boru. Bor je stopový prvek, takže musíme dávat pozor, abychom ho nepřidali hodně. Stačí opravdu malé množství. Nejčastějším zdrojem téhle složky je kyselina boritá. Než ji do roztoku přidáte, ujistěte se, že má roztok vyvážené pH.

  Žádný roztok není dokonalý. Ať už pěstujeme 1 nebo 20 rostlin, vyplatí se rostliny pečlivě sledovat, aby jste mohli včas s jakýmkoliv problémem začít bojovat.

Používáme ověření věku Adulto