Znáte výhody pěstování ve skleníku?

Zahradní skleník je pro každého nadšeného pěstitele krásným místem, kde se jeho rostlinkám bude skvěle dařit. V dnešním článku si povíme něco o výhodách pěstování ve skleníku.
Skleníky si můžeme rozdělit na 3 druhy a to podle toho z čeho je vyrobena krytina skleníku. V současné době je nejoblíbenějším materiálem používaným pro zakrývání skleníků dutinkový polykarbonát, mezi jehož výhody patří vysoká odolnost vůči různým povětrnostním podmínkám, nízká tepelná vodivost, výborná propustnost světla a speciální ochranná vrstva proti UV záření.
Druhým materiálem, který se používá ke krytí skleníku je sklo, to je snadné na údržbu a dobře vyhřívá skleník. Třetím materiálem používaným ke krytí skleníku se používá fólie. Ta patři mezi nejlevnější materiál, který dostatečně propouští sluneční svit, má však řadu nedostatků, jako např. každoroční výměnu fólie a křehkost konstrukce.

 

  1. ZAJISTÍTE SI PŘÍSTUP K ČERSTVÉMU OVOCI A ZELENINĚ PO CELÝ ROK

První výhodou určitě musíme zmínit, že čerstvá zelenina a ovoce jsou prostě k nezaplacení. Každý rok se lidé ze svých zahrádek těší na to, až sklidí svá rajčátka, okurky, jahody, maliny a spoustu dalších chutných plodin. A když vám řeknu, že si takhle můžete dopřát čerstvé ovoce a zeleninu po celý rok? Díky skleníku vás ani mráz nezastaví.

 

  1. Získáte vetší úrodu

Díky skleníku si můžete v předstihu připravit kvalitní zdravé sazenice, které až nastane jejich čas vyrostou v mohutné rostliny, které budou mnohem odolnější a silnější. Předpěstováni ve skleníku se znatelně promítne na výsledné úrodě, která bude mnohem bohatší.

 

  1. Lze pěstovat exotické ovoce v našem podnebí?

Chtěly by jste si v našem podnebí vypěstovat nějaké exotické ovoce? Ano čtete správně to pravdu lze! Odpověď na které ovoce to je, jsou citrusy, těm se v našem podnebí začíná v poslední době dařit. Ano, tedy za předpokladu, že máte skleník, tehdy lze můžete bez obav pěstovat citrusy jako jsou mandarinky, citróny, pomeranče a spoustu dalších šťavnatých citrusů. Díky schopnosti skleníku si držet vyšší teplotu, je možné vypěstovat i takové ovoce které má rádo subtropické podnebí.

 

 

 

  1. Ochrana před nepříznivým počasím

Silný déšť, vítr a krupobití jsou postrachem všech, kteří čekají na svoji sklizeň. Rostliny jsou mechanicky poškozené, nebo jim hrozí, že je napadne plíseň. Ovšem pokud máte skleník, tak své rostliny před podobnými nepřízněmi počasí spolehlivě ochráníte.

 

  1. Ani zima Vás nezastaví

Říká se, že když přijde chladné počasí a nastane zima, zahrádkáři mají na pár měsíců po zábavě.
Tedy pouze za předpokladu, že nemají zimní zahradu, nebo skleník.
V případě, že budete chtít svůj skleník využívat po celý rok, je nejdříve potřeba ho na zimu důkladně připravit. V první řadě musíme nachystat půdu na novou úrodu a zabránit šíření nejrůznějších škůdců.
V Lednu můžete zasadit Bylinky (od pažitky, přes bazalku, mátu, tymián, rozmarýn). Dále během února můžeme už začít s předpěstováním a díky tomu získat odolné a silné sazenice (Rajčata, okurky, kapie, křen). Díky skleníku se dá přes zimu pěstovat spousta různých plodin a zahrádkáři tak budou mít o zábavu postaráno.

Používáme ověření věku Adulto