Proč je důležité mít zvlhčovač?

Při pěstování rostlin ve stanu nebo ve specializované pěstírně můžete ovládat faktory, které jsou rozhodující pro zdravé rostliny a skvělé výnosy. Jedním z důležitých faktorů je vlhkost vzduchu. Pomocí zvlhčovače můžete regulovat vlhkost, abyste udrželi optimální klima pro vaše rostliny.

Pojďme si promluvit o tom, proč byste měli při pěstování rostlin sledovat vlhkost a který zvlhčovač je pro vás nejvhodnější.

 

Co je vlhkost?

Vlhkost vzduchu se označuje jako relativní vlhkost (RV), přičemž „relativní“ znamená ve vztahu k nejvyšší možné vlhkosti. 100% relativní vlhkost znamená, že je vzduch plně nasycen vodními parami a nemůže více zadržovat. Teplejší vzduch pojme více vlhkosti než chladnější vzduch.

Of Hope and Humidity: More Reader Questions on Covid-19

Co je zvlhčovač?

Zvlhčovač je elektrický spotřebič používaný ke zvýšení úrovně vlhkosti v místnosti,stanu nebo budově. Přidává vlhkost do vzduchu, například mlžením nebo odpařováním vody, v závislosti na typu. Jejich součástí někdy bývá vlhkoměr (snímač, který měří vlhkost), který řídí jejich provoz. Tímto způsobem může zvlhčovač zajistit konstantní požadovanou úroveň vlhkosti ve vašem stanu nebo místnosti.

 

Proč je vlhkost pro rostliny důležitá?

Spolu s půdou a živinami, dobrým růstovým světlem a optimálními teplotami, je vlhkost dalším důležitým faktorem pro zdravé rostliny. Kombinace nízké vlhkosti a vysokých teplot může způsobit vážné problémy. Při úrovních vlhkosti pod 30% RV se fotosyntéza zpomaluje a růst je zastaven.

Pokud je však úroveň vlhkosti příliš vysoká, povede to také k problémům, jako je špatný růst a nedostatek živin. Vysoká vlhkost navíc může podporovat růst plísní a zvyšovat riziko chorob rostlin.

Physics -Dew, fog and frost -Thermal properties of matter - Part 7 -  English - YouTube

 

Optimální úrovně vlhkosti pro rostliny

Neexistuje žádná „univerzální vlhkost“, která by podporovala optimální výsledky od semene po sklizeň. Místo toho optimální rozsah relativní vlhkosti závisí na věku (fázi růstu), ve které se vaše rostliny nacházejí. Sazenice a klony preferují vysokou vlhkost, zatímco dospělejší rostliny, zejména ty, které se blíží sklizní, vyžadují sníženou vlhkost. Nenechte plísní chytit vaši drahocennou sklizeň!

Sazenice: 50–60% RV

Čerstvě naklíčené rostliny nemají rozsáhlý kořenový systém. Musí si vzít vodu přes listy. Proto je v této fázi důležitá vysoká úroveň vlhkosti. Na začátku růstu zaměřte na 50–60% relativní vlhkosti.

Vegetace: 40–60% relativní vlhkosti

Když jsou vaše rostliny mimo fázi sazenic a jsou v plném vegetativním růstu, můžete snížit úroveň vlhkosti o stupeň. Kolem 50% RV je dobré po celou vegetativní fázi.

Kvetoucí: 40–50% RV

Snižte vlhkost dále, když jsou vaše rostliny ve fázi kvetení asi 40–50% relativní vlhkosti bude stačit během prvních několika týdnů květů.

Pozdní kvetení: 30-40% RV

Pozdní kvetení je tehdy, když je nejdůležitější udržovat optimální vlhkost. Důvodem je, že plody mohou snadno zadržovat vlhkost, což může vést k růstu plísní. Plíseň je samozřejmě jednou z největších hrozeb pro úspěch vaší sklizně, proto snižte vlhkost na 30%.

Klony: 70–80% RV

Klony nemají kořeny vůbec. Aby mohli nasávat vodu listím, potřebujete relativní vlhkost 70–80%.

 

Výhody dobré správy vlhkosti:

Udržování úrovně vlhkosti po celou dobu životního cyklu vaší rostliny zajistí zdravé a energické rostliny.

Můžete očekávat:

  • Zvýšenou míru klíčení
  • Lepší výnosy
  • Lepší ochranu před teplem a chladem
  • Nižší riziko onemocnění

 

Důsledky špatného řízení vlhkosti naopak mohou vést k:

  • Zvýšené riziko onemocnění a plísní (např. plíseň plodů, hniloba kořenů)
  • Problémy s výživou
  • Špatné výnosy
  • Zvýšené riziko škůdců (houby, komáři atd.)

 

Při nakupování najdete různé zvlhčovače vzduchu, od levných zařízení za 500Kč až po propracované modely, které mohou sloužit celé budově. Před instalací do vaší pěstírny je několik kritérií, která byste měli zvážit.

 

Faktory, které je třeba vzít v úvahu při výběru zvlhčovače: 

Rozpočet

Pravděpodobně bude hlavním faktorem to, kolik jste ochotni utratit. Dobrá věc je, že slušný zvlhčovač vzduchu nemusí být drahý. Zvlhčovač pro malý stan naleznete pod 1600Kč. Na druhém konci spektra můžete utratit několik tisíc za kvalitní zvlhčovač vzduchu s větší hlučností.

Hluk

Hluk může být problémem, pokud pěstujete ve vaší domácnosti. Ne všechny zvlhčovače jsou nutně tiché a neustálý hlasitý zvuk může být nepříjemností, kterou nechcete. Navíc to může být příčinou podezření i pro ostatní. Chcete-li tichý provoz, podívejte se na ultrazvukové zvlhčovače (více o různých typech zvlhčovačů níže).

 

Zvětšete velikost prostoru

Zvlhčovač musí být schopen obsluhovat celý váš prostor. Nezapomeňte zkontrolovat popis a zjistit, zda je daný zvlhčovač vhodný pro váš prostor.

 

AUTOMATIZOVANÝ VS MANUÁL

Doporučujeme si zvolit automatický zvlhčovač vzduchu, který pracuje na základě aktuální úrovně relativní vlhkosti. Tuto funkci mají některé ultrazvukové zvlhčovače, jinak se to dá hlídat i nezávislým vlhkoměrem. 

 

Typy zvlhčovačů vzduchu

Princip všech zvlhčovačů vzduchu je stejný, ale existují určité rozdíly v jejich fungování. Zde je k dispozici popis různých typů zvlhčovačů:

 

Ultrazvukové zvlhčovače jsou obecně považovány za nejlepší typ, protože poskytují jak možnosti studené mlhy, tak teplé mlhy. To umožňuje další řízení teploty spolu s vlhkostí. To je důležité, protože existuje důležitý vztah mezi teplotou a vlhkostí: Nižší teploty zvyšují relativní vlhkost.

 

Výhody:

  • Má možnost teplé i studené mlhy
  • Snadná údržba
  • Tichý provoz

 

Zvlhčovač se studeným odparem jsou nejbližší způsobu odpařování vody v přírodě. Studené zvlhčovače se dají rozdělit na deskové a diskové podle toho, jakým způsobem dochází k odpařování vody. Mohou částečně čistit vzduch.

 

Výhody:

  • Efektivní pro velké prostory
  • Dobré pro venkovní pěstování a skleníky, kde může být požadováno chlazení
  • Snadná obsluha a údržba

 

Parní zvlhčovač nejběžnější typ zvlhčovače. Voda se nejprve ohřeje, než se uvolní do místnosti. Je to dobrá volba pro chladnější prostředí, protože to také trochu zvýší teploty. Je to nejstarší technologie zvlhčování postavená na odpařování vody pomocí topného tělesa. Takto vyrobená pára je čistá, bez bakterií, avšak za cenu vyšší spotřeby elektřiny ve srovnání s ostatními technologiemi.

 

Výhody:

  • Méně hlučný
  • Teplem zabíjí potenciálně škodlivé bakterie ve vodě
  • Cenově dostupné

 

Výběr zvlhčovačů z našeho sortimentu:

ZVLHČOVAČ HUMI 6L CORNWALL ELECTRONICS

ZVLHČOVAČ HUMIPRO 4L

ULTRAZVUKOVÝ ZVLHČOVAČ RAM 13L

ZVLHČOVAČ SUPERMIST 8L

ZVLHČOVAČ SUPERMIST 4L

 

 

 

Používáme ověření věku Adulto