Proč a jak pěstovat borůvky

  Borůvky jsou výborným zdrojem vitamínů, antioxidantů a dobře chutnají. Podle FRAP analýzy obsahují borůvky až 9.2 mmol antioxidantů na 100g. Na rozdíl od ostatního ovoce nepodléhají tolik chorobám a nenapadají je škůdci.

Vědci potvrzují, že antioxidanty v borůvkách snižují riziko srdečních chorob, LDL cholesterol a krevní tlak.

 

4943935_boruvky-v0

Sázení borůvek

  Pokud chcete pěstovat borůvky, měli byste vědět, že neprospívají v obyčejné hlíně. Nejvhodnější a doporučovaná je bílá rašelina, která zaručí větší úrodu. Borůvkám také prospívá kyselejší pH, jenž tento substrát obsahuje.

Varianta 1

  Tento substrát rychle vysychá, proto je dobré jej zasypat kůrou, která bude udržovat substrát vlhký a je to zároveň dekorační prvek. Lze zakoupit v různých barevných variacích.

Varianta 2

  Pokud se vám nechce kupovat kůra, je tu druhá možnost. Borůvky zasadíme do substrátu a ten zakryjeme černou tkanou textilií (K zakoupení v Bio-farm Zlín).

P4010041

Zalévání

  Pokud se vám nechce každý den tahat s konví, můžete si tam zavést kapilárovou závlahu, která vám zalévání ulehčí. Závlaha potřebuje být pouze napojená na zdroj vody, stačí bečka s vodou, a časový spínač. Lehce se nastavuje a nemusíte se o nic starat, stačí čas od času zkontrolovat hladinu vody.

P4010057

Hnojení

  Pokud máte dojem, že vašim borůvkám něco chybí, je možno zakoupit hnojiva (Canna boost či Agrobio – obojí k zakoupení v Bio-farm Zlín).

 


Používáme ověření věku Adulto